(095) 756-35-76
(096) 081-50-18
График работы:
Пн-Сб 8:00-20:00

Навіщо хрестити дитину

Питання «Навіщо хрестити дитину?» Часто вимовляють у тому контексті, що маленька людина не в змозі осмислено підійти до Таїнства Хрещення. Дитина не розуміє ще багато чого своїм розумом, не може усвідомлено сповідувати свою віру.

Для деяких людей це є підставою для того, щоб відкласти Хрещення на більш пізній час. Вони сумніваються в тому, чи потрібно хрестити дитину. Але дитину хрестять по вірі його батьків і хрещених батьків. Правила хрещення дитини припускають обов'язкову наявність у нього восприємників, які візьмуть на себе відповідальність за виховання дитини у згоді з вченням Православної Церкви.
Навіщо хрестити дитину?Навіщо хрестити дитину?

Однією з причин, навіщо потрібно хрестити дитину, чому не слід відкладати Хрещення, також є той факт, що ніхто не знає час закінчення свого земного життя. Це відноситься не тільки до повнолітніх осіб, але і до новонароджених дітках. Є багато випадків, коли дитину під час страждань важким захворюванням хрестили, після чого йому одразу ж ставало набагато легше, він йшов на поправку.

Таїнство Хрещення відкриває людині двері в Небесні обителі. Його називають духовним народженням. Під час цього Таїнства омиваються всі гріхи людини. Маленькі дітки ще не вчинили усвідомлених гріхів, але вони вже стали первородним гріхом. Під час Хрещення омивається саме цей гріх. Ось і відповідь на питання: «Навіщо хрестити дитину?»

Що говорить Святе Письмо про хрещення дітей?

У Святому Письмі немає точного оповідання про те, навіщо треба хрестити дитину. Але є непрямі свідчення того, що з перших століть існування християнства хрестили немовлят.
Таїнство ХрещенняТаїнство Хрещення

Спаситель просив, щоб не перешкоджали дітям приходити до Нього. Він з любов'ю благословив дітей і говорив, що «таких є Царство Небесне». Старозавітне обрізання (знак посвяти немовляти Богові) є образом Хрещення. Воно здійснювалося на восьмий день після народження.

Які відмінності і переваги є у хрещеного немовля?

Після Хрещення за дитину можна подавати записки у храмі, їй можна брати участь у Таїнстві Причащання. Ось, для чого потрібно хрестити дитину якомога раніше.

До Таїнства Сповіді за традицією діти підходять з семирічного віку. Прийнято вважати, що саме з цього віку людина може усвідомити свої проступки і покаятися в них. Якщо дитина важко хворіє, так що його складно доставити в церкву для участі в Євхаристії, то можна запросити священика в будинок для Причащання хворої дитини. Часто після молитви і Причастя дитя одужує.